+36-20-396-8855
1028 Budapest, Hidegkúti út 82/b

Diabetológia

Diabetológiai magánrendelésünkön cukorbetegség tünetei esetén (erős szomjúságérzet, szájszárazság, éhségérzet, jó étvágy melletti fogyás, extrém fáradtság, homályos látás, gyakori vizeletürítés, lassan gyógyuló sebek/sérülések, gyakori fertőzések, zsibbadó/bizsergő érzés vagy fájdalom a kézfejben/lábfejben), vagy arra hajlamosító állapotok meglétekor (túlsúly, elhízás, mozgásszegény életmód, diabétesz előfordulása családtagoknál, terhességi cukorbetegség, vagy 4000 grammnál nagyobb súlyú gyermek szülése, magas vérnyomás, kóros vérzsír értékek, átmenetileg korábban észlelt magasabb vércukor értékek) a betegség igazolása mellett annak gyógyszeres és diétás kezelése mellett gondozását végezzük.

Hogyan történik a diabetológiai vizsgálat?

Az első vizsgálat keretében  szó esik a beteg korábbi betegségeiről, panaszairól, családban előforduló cukorbetegségről, pajzsmirigy betegségről, gyógyszer szedésről.  A fizikális vizsgálatot és a hozott leletek áttekintését követően a panaszok alapján vélemény alkotás, javaslat a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokra, szükség szerint diétás és terápiás javaslat tétel történik. 

A cukorbetegség korai diagnózisa mellett a késői szövődmények csökkentése céljából szükséges a gyógyszeres és diétás kezelés szigorú betartása a kezelés eredményének rendszeres laborellenőrzése. Ha a szénhidrát háztartás nem rendezett, át kell gondolni cukorbeteg étrendjét, gyógyszeres kezelését. 

Inzulinrezisztencia gyanúja vagy enelkedett éhomi vércukor, csökkent glükóztolerancia  esetén el kell végezni a megfelelő terheléses vizsgálatokat. Az inzulinrezisztencia igazolása esetén a betegnek el kell sajátítania a cukorbeteg étrendet, ehhez célszerű dietetikus segítségét kérni. 

Terhességi cukorbetegséget követően rendszeresen ellenőrzés szükséges a cukorbetegség kialakulásának felismerésére. A betegnek ismernie kelle a cukorbetegség tüneteit, a cukorbeteg étrendjét, a megelőzéshez szükséges életmódi tanácsokat. A rendszeres tetsmozgás mellett szükéges a túlsúly elkerülése.

Kérem, hozza magával korábbi orvosi dokumentációját.

Kontroll vizsgálat.

Friss leletek áttekintése, szükség szerint terápia módosítása, kiegészítő vizsgálatok programozása történik.