HU EN DE
+36-20-396-8855
1028 Budapest, Hidegkúti út 82/b

Diabetológia

Diabetológiai magánrendelésünkön cukorbetegség tünetei esetén ( erős szomjúságérzet, szájszárazság, éhségérzet, jó étvágy melletti fogyás, extrém fáradtság, homályos látás, gyakori vizeletürítés, lassan gyógyuló sebek/sérülések, gyakori fertőzések, zsibbadó/bizsergő érzés vagy fájdalom a kézfejben/lábfejben ) vagy arra hajlamosító állapotok meglétekor ( túlsúly, elhízás, mozgásszegény életmód, diabétesz előfordulása családtagoknál, terhességi cukorbetegség, vagy 4000 grammnál nagyobb súlyú gyermek szülése, magas vérnyomás, kóros vérzsír értékek, átmenetileg korábban észlelt magasabb vércukor értékek) a betegség igazolása mellett annak gyógyszeres és diétás kezelése mellett gondozását végezzük. 

Hogyan történik a diabetológiai vizsgálat?

Az első vizsgálat keretében  szó esik a beteg korábbi betegségeiről, panaszairól, családban előforduló cukorbetegségről, pajzsmirigy betegségről, gyógyszer szedésről.  A fizikális vizsgálatot és a hozott leletek áttekintését követően a panaszok alapján vélemény alkotás, javaslat a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokra, szükség szerint diétás és terápiás javaslat tétel történik. 

A cukorbetegség korai diagnózisa mellett a késői szövődmények csökkentése céljából szükséges a gyógyszeres és diétás kezelés szigorú betartása a kezelés eredményének rendszeres laborellenőrzése. Ha a szénhidrát háztartás nem rendezett, át kell gondolni cukorbeteg étrendjét, gyógyszeres kezelését. 

Inzulinrezisztencia gyanúja vagy enelkedett éhomi vércukor, csökkent glükóztolerancia  esetén el kell végezni a megfelelő terheléses vizsgálatokat. Az inzulinrezisztencia igazolása esetén a betegnek el kell sajátítania a cukorbeteg étrendet, ehhez célszerű dietetikus segítségét kérni. 

Terhességi cukorbetegséget követően rendszeresen ellenőrzés szükséges a cukorbetegség kialakulásának felismerésére. A betegnek ismernie kelle a cukorbetegség tüneteit, a cukorbeteg étrendjét, a megelőzéshez szükséges életmódi tanácsokat. A rendszeres tetsmozgás mellett szükéges a túlsúly elkerülése.

Kérem, hozza magával korábbi orvosi dokumentációját.

Kontroll vizsgálat.

Friss leletek áttekintése, szükség szerint terápia módosítása, kiegészítő vizsgálatok programozása történik.