Fül-orr-gégészet

Fül-orr-gégészet

Fül-orr-gégészeti vizsgálat

A vizsgálat során rögzítésre kerül a beteg korábbi betegsége, panasza, családban előforduló betegségek, stedett gyógyszerek. Ezt követi  az orr elülső és hátsó tükrözése, a szájüreg, garat, a hallójárat és dobhártya megtekintése, a gége indirekt vizsgálata, a nyak betapintása.  A pontosabb diagnózis felállításához szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra.

Kérem, hozza magával korábbi orvosi dokumentációját.

Kontroll vizsgálat

A korábbi kezelés hatékonyságának, a betegség lefolyásának ellenőrzése céljából a szakorvos javaslata szerint.

Kérem hozza magával korábbi orvosi dokumentációját.

Fültisztítás

A külső hallójárat öntisztuló mechanizmussal bír. Nem javasolt otthon fültisztító spray és pálca használata, mert az öntisztító mechanizmust ronthatjuk vele. Fülmosásra csak akkor van szükség, ha fülzsír elzárja a hallójáratot, rontja a hallást. Langyos vízzel, folyamatos vízsugár mellett mossuk ki a felesleges fülzsírt. 

Laryngofiberoscopia

Laryngofiberoscopia során áttekintésre kerül az orrüreg, orrgarat, algarat, gége  képletei. A vizsgálat a kellemetlenség csökkentése  céljából lidocainos érzéstelenítésben történik. Duzzadt orrnyálkahártya esetén annak lohasztása szükséges orrcseppel átitatott vattával.  A laryngofiberoscopia  során orrüreg, orrgarat, algarat, gége gyulladásos, daganatos betegségei  vizsgálhatók. Az endoszkópos vizsgálat időtartama kb. 10-20 perc.

Orrvérzés ellátása

Az orrvérzés olykor komoly vérzéssel jár. Leggyakrabban az orrüreg elülső un locus kiesselbachi részéből származik. Adekvált gégészeti vizygálattal meghatározható a vérzés helye és oka. Elsősegélyként hatásos az orrszárnyak összenyomása. Ha az orrvérzés nem uralható egyszerű eszközökkel akkor  kémiai vagy elektrokauterizáció, az orr tamponálása válhat szükségessé.

Horkolás elleni beavatkozások

Rádiófrekvenciás nyelvcsap plasztika:

A bevatakozás során lokális érzéstelenítés mellett, magas rádiófrekvenciás készülék és speciális tűelektróda segítségével kissebítjük meg a nyelvcsapot. A beavatkozés eredménye képpen, a nyelvcsap kisebb, a lágyszájpad feszesebb lesz, ez mérsékli a horkolás mértékét, csökkenti az alvási apnoe lehetősgét. 

Rádiófrekvenciós orrkagyló plasztika:

A bevetkozás során az orrüreg oldalsó falán elhelyezkedő 3 orrkagyló közül a legalsó, valemely ok miatt megvastagodott nyálkahártyájú orrkagylót radiófrekvenciás tűelektróda segítségével lokális érzéstelenítés mellett megkisebbítjük.

Nyitvatartás

Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd: 7.30 - 20.00
Szerda: 7.30 - 20.00
Csütörtök: 7.30 - 20.00
Péntek: 7.30 - 18.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Telefon: 36 20 396 8855