Tüdőgyógyászat

A tüdőgyógyászati magánrendelésünkön a légcső, hörgők és a  mellhártya gyulladásos, allergiás, daganatos betegségeinek kivizsgálásával, kezelésével, gondozásával várjuk betegeinket. Elhúzódó köhögés, véres köpet, fulladás, nehézlégzés, köpetütítés, asthma tüneteinek gyanuja esetén jelentkezzen tüdőgyógyásznál. Tüdőbetegség gyanúja esetén a fizikális vizsgálat mellett légzésfukciós vizsgálat, képalkotó vizsgálat hörgőtükrözés segíthet a betegség tisztázásában. Krónikus obstruktív tüdőbetegség, tüdőtágulat, allergiás és nem allergiás asztma esetén a beteg gondozása a tünetetmentes, stabil  állapot egyik feltétele. 

Hogyan zajlik az első tüdőgyógyászati vizsgálat, állapotfelmérés?

Az első beszélgetés során a beteg és az orvos átbeszélik a beteg korábbi betegségeit, panaszait, családban előforduló betegségeket, gyógyszer szedést. A fizikális vizsgálat,a spirometriai vizsgálat vizsgálatát,  a hozott leletek áttekintését követően a panaszok alapján az orvos véleményt alkot, javaslatot tesz a diagnózis felállításához szükséges további vizsgálatokra, szükség szerint diétás és terápiás javaslatot tesz. 

Spirometria

A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) a tüdőbetegségek, asztma, krónikus obstruktív tödőbetegség, tüdőtágulat, tüdőfibroizis diagnosztikájában és gondozásában alapvizsgálat, mely megmutatja a beteg tüdőtérfogatát, légzési kapacitását, a bevezetett gyógyszeres kezelés hatásossságát. 

A spirometria kivitelezése

A beteg ül, és az orrát csipesszel be­fogjuk, hogy csak a száján át lélegezhes­sen. Mély belégzés után teljes erőből ki kell fújnia a levegőt a műszerhez csat­lakozó, egyszer használatos fúvóká­ba, száját a fúvókára szorítva, hogy egy csepp levegő se menjen mellé. Az eről­tetett kilégzést legalább háromszor meg kell ismételnie, és ha a három mérés hasonló eredményt ad, a legjobb mérési adatot fogadják el végeredménynek.A mérésből meghatározott legfon­tosabb mennyiségek:

  1. az erőltetett vitálkapacitás (angol eredetű rövidíté­se: FVC), vagyis az a levegőmennyiség, amit a beteg maximális kilégzéssel ki tud préselni a tüdejéből;

  2. az első másodpercben mért erőltetett kilégzési térfogat (rövidítése: FEV1). Az egész­séges felnőttek vitálkapacitása 3 és 5 liter között van, függően a testmagas­ságtól, a testsúlytól és a nemtől. A korral csökken. A FEV1 a gyors kilégzés képességének mértéke. Ha ez az érték kóros, sok esetben hörgőtágító gyógyszer belélegeztetése után is elvégzik a méréseket

 

Nyitvatartás

Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd: 7.30 - 20.00
Szerda: 7.30 - 20.00
Csütörtök: 7.30 - 20.00
Péntek: 7.30 - 18.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Telefon: 36 20 396 8855