HU EN DE
+36-20-396-8855
1028 Budapest, Hidegkúti út 82/b

Tüdőgyógyászat

A tüdőgyógyászati magánrendelésünkön a légcső, hörgők és a  mellhártya gyulladásos, allergiás, daganatos betegségeinek kivizsgálásával, kezelésével, gondozásával várjuk betegeinket. Elhúzódó köhögés, véres köpet, fulladás, nehézlégzés, köpetütítés, asthma tüneteinek gyanuja esetén jelentkezzen tüdőgyógyásznál. Tüdőbetegség gyanúja esetén a fizikális vizsgálat mellett légzésfukciós vizsgálat, képalkotó vizsgálat hörgőtükrözés segíthet a betegség tisztázásában. Krónikus obstruktív tüdőbetegség, tüdőtágulat, allergiás és nem allergiás asztma esetén a beteg gondozása a tünetetmentes, stabil  állapot egyik feltétele. 

Hogyan zajlik az első tüdőgyógyászati vizsgálat, állapotfelmérés?

Az első beszélgetés során a beteg és az orvos átbeszélik a beteg korábbi betegségeit, panaszait, családban előforduló betegségeket, gyógyszer szedést. A fizikális vizsgálat,a spirometriai vizsgálat vizsgálatát,  a hozott leletek áttekintését követően a panaszok alapján az orvos véleményt alkot, javaslatot tesz a diagnózis felállításához szükséges további vizsgálatokra, szükség szerint diétás és terápiás javaslatot tesz. 

Hogyan történik a hörgőtükrözés?

A hörgőtükrözés egy olyan eszközös vizsgálat, mely során egy endoszkóp kerül levezetésre a szájüregen keresztül a légcsőbe, majd a főhörgőkbe. A hörgőtükrözésnek két típusa van, merev és a hajlékony eszközzel végzett vizsgálat. A vizsgálat során a vizsgáló orvos  az endoszkópot a légcsőbe, majd hörgőkbe vezeti.  Láthatóvá válnak a garat, légcső és hörgők rendellenességei  gyulladás, daganat, benyomat.  Az elváltozásokból szövettani minta vehető, illetve egy részük az endoszkóp segítségével el is távolítható. A beavatkozás nem tart tovább 5-15 percnél. A vizsgálat éber állapotban és altatásban is elvégezhető. 

Vizsgálat előtt 7 órával ne egyen, illetve előtte 2 órával ne igyon. Vizsgálat előtt 24 órával ne dohányozzon. Ha a beteg valamilyen véralvadásgátlót szed, akkor a vizsgálat előtte beszélje meg orvosával, hogy hogyan alkalmazza,  mikor hagyja el, váltsa fel más tipusú alvadásgátló gyógyszerre. A hörgőtükrözés során, a beteg légzési és keringési fontos paramétereit (az oxigéntelítettséget, pulzusszámot) monitoron követi az orvos és az asszisztens. A vizsgálat előtt EKG készítése és vérnyomásmérés esetleg mellkas röntgen vizsgálat történik. A  beteg a vizsgálat alatt szondán keresztül folyamatosan oxigént is kap.  Amennyiben éber vizsgálat során helyi érzéstelenítéssel történik a vizsgálat, étkezés előtt meg kell várni, hogy kimenjen a helyi érzéstelenítés hatása. 

Letöltések

Spirometria

A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) a tüdőbetegségek, asztma, krónikus obstruktív tödőbetegség, tüdőtágulat, tüdőfibroizis diagnosztikájában és gondozásában alapvizsgálat, mely megmutatja a beteg tüdőtérfogatát, légzési kapacitását, a bevezetett gyógyszeres kezelés hatásossságát. 

A spirometria kivitelezése

A beteg ül, és az orrát csipesszel be­fogjuk, hogy csak a száján át lélegezhes­sen. Mély belégzés után teljes erőből ki kell fújnia a levegőt a műszerhez csat­lakozó, egyszer használatos fúvóká­ba, száját a fúvókára szorítva, hogy egy csepp levegő se menjen mellé. Az eről­tetett kilégzést legalább háromszor meg kell ismételnie, és ha a három mérés hasonló eredményt ad, a legjobb mérési adatot fogadják el végeredménynek.A mérésből meghatározott legfon­tosabb mennyiségek:

  1. az erőltetett vitálkapacitás (angol eredetű rövidíté­se: FVC), vagyis az a levegőmennyiség, amit a beteg maximális kilégzéssel ki tud préselni a tüdejéből;

  2. az első másodpercben mért erőltetett kilégzési térfogat (rövidítése: FEV1). Az egész­séges felnőttek vitálkapacitása 3 és 5 liter között van, függően a testmagas­ságtól, a testsúlytól és a nemtől. A korral csökken. A FEV1 a gyors kilégzés képességének mértéke. Ha ez az érték kóros, sok esetben hörgőtágító gyógyszer belélegeztetése után is elvégzik a méréseket