Kardiológia

Kardológiai magánrendelésünkön a kadiológiai orvosi  konzultáció mellett szívultrahang, EKG, terheléses EKG, 24 órás EKG és vérnyomásmérés és 24 órás vérnyomásmérés elvégzésre van lehetőség.

Mikor érdemes felkeresni a kardiológust?

Kardiológus felkeresését javasoljuk, amennyiben Önnek: 
  • magas a vérnyomása
  • mellkasi fájdalmat (angina) észlel
  • fulladást, nehézlégzést tapasztal
  • dagad a lába
  • szapora a szívverése
  • szívinfarktusa volt
  • amennyiben nincsenek tünetei, de nagyobb fizikai megterheléssel járó sportrendezvényen szeretne részt venni.
 
Kérjük kedves pácienseinket, hogy előre jelezzék, amennyiben a lépcsőzés (1 emelet) gondot jelent számukra.

kardiológiai ultrahang, terheléses EKG, 24 órás EKG, 24 órás vérnyomásmérés

Mit mutat a szívultrahang vizsgálat?

A szív ultrahang vizsgálata során láthatóvá és mérhetővé tehetők a szív struktúrái, így mérhető a térfogata, a falvastagsága, megfigyelhető a falak mozgása, a szívbillentyűk funkciói, mérhető a továbbított vér  volumene.

A szívultrhang kimutatja a hosszabb ideje fennálló magas vérnyomás szövődményeként kialakuló falmegvastagodást, ugyanis ilyenkor a szív izomfala hypertrofizál.  Alkamas a magas vérnyomás betegség helyes kezelésének ellenőrzésére, szívinfarktus után a károsodott izomtömeg igazolására, a szívbillentyűk záródási elégtelenségének, szükületének mérésére. 

A Mária Medical kardiológiai rendelőjét az egyik legmodernebb Midray M9-es ultrahang berendezéssel szereltük fel.

A vizsgálat fájdalommentes, előkészületet nem igényel.

Mit mutat a terheléses EKG vizsgálat, mikor javasoljuk?

Terheléses EKG vizsgálat során a mellkasi fájdalom, angina, nehézlégzés, fulladás hátterében álló koszorúér megbetegedés igazolható, vagy zárható ki.

Szívinfarktust követően a fizikai terhelhetőség felmérése céljából végezzük a vizsgálatot.

Helytelenül kezelt magas vérnyomás esetén a szív izomfala kitágulhat, mely csökkent terhelhetőséggel jár, amelyre a terheléses EKG vizsgálat során fény derülhet.

Terheléses vizsgálat alatt a szív oxigénhiányos állapotba kerülhet, mely szorító mellkasi fájdalmat, anginát, nehéz légzést okozhat. A beteg szívének terhelhetőségét célszerű orvosi felügyelettel ellenőrizni, ugyanis anginás panasz esetén értágító hatású gyógyszer adása válhat szükségessé.

 

Hogyan zajlik a treheléses EKG vizsgálat

A vizsgálandó személy mellkasára elektródát ragasztunk, karjára vérnyomásmérő mandzsettát helyezünk. Így a terheléses EKG vizsgálat ideje alatt folyamatosan látható a vizsgált személy EKG-ja, és rendszeresen mérhető a vérnyomása. A beteg egy szobakerékpárt teker a viszgálat alatt egyre nagyobb ellenállással, amyg el nem érjük a kívánt terhelési szintet. A vizsgálatnak akkor van vége, ha a terhelés kórossá válik az EKG, vagy hirtelen csökken a viszgált személy vérnyomása, vagy kifárad, vagy elértük a kívánt terhelési szintet.

Bizonyos potencia növelő gyógyszerek szedése fokozzza az értágítók hatását, ezért súlyos vérnyomásesés jelentkezhet. Kérjük mindig jelezze, ha potencia növelő gyógyszert szed. 

 

A terheléses EKG vizsgálat után a beteget 10 percig vagy a pulzusszáma normalizálódásáig megfigyeljük. 

A terheléses viszgálat előtt a szokásos gyógyszereket be kell venni, hacsak a vizsgálatot megelőzően nem kérnek mást. Érdemes sportos öltözetben, kényelmes cipőben érkezni a vizsgálatra. Vizsgálat előtt csak könnyű étel fogyásztása javasolt.

24 órás Holter EKG

A 24 órás EKG vizsgálat a beteg normál életvitele közben történő folyamatos EKG görbe rögzítése, mely során a külömböző tipusú szívritmuszavarok, fizikai terhelésre jelentkező oxigénhiányos állapotok okozta eltérések igazolhatóak.

Szívinfarktust követően a súlyos ritmuszavark időben való észlelése, ezek gyógyszeres, vagy Pacemaker beültetéssel való kezelése életmentő lehet. Szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszeres kezelés hatásosságának ellenőzésére is alkalmas a vizsgálat. 

Előkészületre nincs szükség. A gyógyszereket a szokott módon kell szedni. 

24 órás vérnyomás mérés

A vérnyomás folyamatos, 24 órán át tartó rögzítése a  megszokott napi tevékenység közben a magas vérnyomás igazolására, vagy kizárására szolgál. Sok esetben a páciensnek maga az orvos jelenléte felemeli a vérnyomását, ezt úgynevezett  fehérköpeny hypertonia- nak nevezzük, amelyet ez a 24 órás vérnyomás mérés szintén kizárhat. 

A vérnyomás a különböző napszakokban változik,  a reggeli és kora esti órákban magasabb.  A vérnyomást számos tényező befolyásolja, fizikai aktivitás, étkezés, dohányzás, stressz. A vizsgálat alkalmas a magas vérnyomásos időszakok, tartósan fennálló magas vérnyomás igazolására vagy kizárására, valamint a magasvérnyomás megfelelő gyógyszeres kezelésének ellenőrzésére.

Különösebb előkészületre nincs szükség. A gyógyszereket a szokott módon kell szedni. A vizsgálat nem jár fájdalommal.

A magas vérnyomás okai, tünetei

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomásértékek két külön alkalommal mérve meghaladják a 140/90Hgmm-t. Azért igényel kivizsgálást a magas vérnyomás,mert akezeletlen magas vérnyomás számos szervünkben vissza nem fordítható kóros eltérést okoz. Lehet tünet az idegesség, ingerlékenység, fejfájás. A magas vérnyomás oka ismeretlen, de hajlamosíthat rá a stressz, az elhízás, a dohányzás, vesebetegség.

Amennyiben a családjában előfordult szívinfarktus, magas vérnyomás, mindenképp vizsgáltassa ki magát!

Nyitvatartás

Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd: 7.30 - 20.00
Szerda: 7.30 - 20.00
Csütörtök: 7.30 - 20.00
Péntek: 7.30 - 18.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Telefon: 36 20 396 8855