Gasztroenterológia

Gasztroenterológiai magánrendelésünkön emésztőszervi betegségek kivizsgálására, éber és altatásos gyomortükrözésre és vastagbéltükrözésre, hidrogén kilégzésre, urea kilégzésre, labor és ultrahangdiagnosztikai vizsgálatra is van mód amenyiben Önnek emésztéssel kapcsolatos panasza (gyomorégés, puffadás, hányinger, hasi fájdalom, székletritmus változás,hasmenés, székrekedés, véres széklet, fogyás) van.

Hogyan zajlik az első gasztroenterológiai vizsgálat, állapotfelmérés?

Az első beszélgetés során a beteg és az orvos átbeszélik a beteg korábbi betegségeit, panaszait, családban előforduló betegségeket, gyógyszer szedést. A fizikális vizsgálat és a hozott leletek áttekintését követően a panaszok alapján az orvos véleményt alkot, javaslatot tesz a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokra, szükség szerint diétás és terápiás javaslatot tesz. 

Miért fáj a gyomrom?

A gyomorfájdalom lehet égő, tompa, görcsös vagy szúró jellegű. Az égő jellegű fájdalom mögött leggyakrabban savtúltengés, a gyomorszáj záró funkciójának elégtelensége vagy a gyomor ürülésének zavar áll. Ezen refluxbetetgségre utaló tünetek okaként az elhízás, dohányzás, étkezési szokások mellett puffadás, rekeszsérv, szűkületet okozó bélbetegség is felmerül. Gyomorfájdalom oka lehet még a gyomor gyulladásos betegsége, fekély, gyomordaganat. A gyulladást kiválthatja gyógyszer, de gyakrabban Helicobacter pylori fertőzés, melynek szerepe van a fekély és a gyomordaganat kialakulásában is. A panaszok hátterében lévő ok tisztázására gyomortükrözés mellett szükséglehet hasi ultrhang, labor és hidrogénkilégzéses vizsgálat elvégzésére is. Ha sikerült a panaszok okát tisztázni, annak megszüntetésére gyógyszeres kezelés, diéta bevezetése, életmódváltás is szükséges lehet a gyógyuláshoz. 

Hogyan zajlik a gyomortükrözés?

A gyomortükrözés egy olyan eszközös vizsgálat, mely során egy endoszkóp kerül levezetésre a szájüregen keresztül a nyelőcsőbe, majd  a gyomron át a patkóbélbe, a gyomorfájás okainak tisztázása céljából. Az endoszkóp a végén lévő kamera képét egy monitor képernyőjére továbbítja.  A  gyomortükrözés során a vizsgáló orvos számára láthatóvá válnak a száj, garat, nyelőcső és gyomor, patkóbél makroszkópos eltérései,  gyomor és nyombélfekély, gyomor polyp, daganat, gyulladás.  A gyomortükrözés során talált  elváltozásokból szövettani minta vehető, illetve egy részük az endoszkóp segítségével el is távolítható. Sem a mintavétel, sem a szövetrész endoszkópos eltávolítása nem jár fájdalommal, mert a nyálkahártyának nincs fájdalom receptora. gyomortükrözés nem tart tovább 5-7 percnél.

Éber vizsgálat esetén, a beteg torkát lidocainnal érzéstelenítik. A vizsgálathoz bal oldalfekvésben, felhúzott térddel fektetjük fel a vizsgáló asztalra a beteget. A fogak védelmére egy műanyag fogvédőt helyezünk a fogai közé. A vizsgálat közben kérjük, ne nyeljen. A vizsgálat után fél órával a lidocain hatása elmúlik. Ha víz fogyasztása panaszt nem okoz, lehet étkezni. 

 

Hogyan zajlik az altatásos gyomortükrözés?

Az altatásos gyomortükrözés alkalmával az altatóorvos egy véna kanült helyez be a beteg karjába. Ezen a kanülön keresztül kor, súly, nem alapján számolt mennyiségben egy (perfúzor propofol neveztű) altatószert pumpál a vénába. Az elalvás 1-2 perc alatt bekövetkezik. Ezután a vizsgálat megegyezik az éber gyomortükrözés menetével. A gyomortükrözés végeztével felfüggesztik az altató adását. Néhány perc elteltével a beteg spontán felébred. Az altatásos gyomortükrözésből a beteg semmire sem emlékszik. A beavatkozást követően az ébredőben megfigyeljük a beteget. Az altatásos gyomortükrözésre a betegnek kísérővel kell érkeznie. Az altatást követően az nap nem vezethet autót, éjszaka nem maradhat egyedül. 

Felkészülés a gyomortükrözésre

Gyomortükrözés előtt 6-7 órával a beteg már ne egyen, 4órával előtte már ne is igyon.

Mi a baj a beleimmel?

A bélbetegségek számos hasi tünetet és panaszt okozhatnak. A leggyakrabban jelentkező puffadás, teltségérzet, laza székletek mögött állhat a bélflóra megváltozása, tejcukor, ritkábban gyümölcscukor intolerancia, a hasnyálmirigy enzimelválasztó képességének csökkenése. Ezeket az okokat hidrogén kilégzéses vizsgálattal, cukor-keményítő terheléssel lehet igazolni vagy kizárni. Bélbetegségre utaló panasz lehet még a széklet ritmusának megváltozása, görcsös hasi fájdalom, nyákos széklet vagy vér, vérrel kevert széklet ürítése is. Ezen panaszok mögött állhat gyulladásos bélbetegség, divertikulózis, jóindulatú polyp de vastagbélrák is. Ezeket a betegségeket vastagbéltükrözés elvégzése során lehet igazolni. A vastagbéltükrözés során szövettani mintavétel mellett a polypok nagy része endoszkópos úton eltávolítható, így a vastagbélrák meg is előzhető. A helyes diagnózis felállításához, a kezelés megtervezéséhez sokszor kiegészítő labor, ultrahang, esetleg CT vagy MR vizsgálatra is szükség lehet.

Hogyan történik a vastagbéltükrözés?

A vastagbéltükrözés egy olyan eszközös vizsgálat, amely során egy endoszkóp kerül felvezetésre a végbélen keresztül a vastagbélbe, majd a vékonybél végső szakaszába. A vastagbéltükrözés során az endoszkóp végén lévő kamera a képet egy monitor képernyőjére továbbítja. A vastagbéltükrözés során a vizsgáló orvos számára láthatóvá válnak a vékony és vastagbél megbetegedései, vastagbél fekélyek, vastagbél polypok, vastagbélrák vagy gyulladás. A vastagbéltükrözés segítségével a vizsgáló orvos megtalálhatja a hasmenés, székrekedés, véres széklet, hasi fájdalom, fogyás okait. A vastagbéltükrözés során észlelt elváltozásokból szövettani minta is vehető, illetve egy részük az endoszkóp segítségével el is távolítható. A mintavétel feltétlen szükséges a krónikus hasmenés okának tisztázására. Sem a mintavétel, sem a szövetrész endoszkópos eltávolítása nem jár fájdalommal, mert a nyálkahártyának nincs fájdalom receptora.

A vastagbéltükrözés nem tart tovább 20-30 percnél.

 

Altatásos vastagbéltükrözés

Altatásos vastagbéltükrözés alkalmával az altatóorvos egy véna kanült helyez be a beteg karjába. Ezen a kanülön keresztül kor, súly, nem alapján számolt mennyiségben egy perfúzor propofol neveztű altatószert pumpál a vénába. Az elalvás 1-2 perc alatt bekövetkezik. A vastagbéltükrözést követően felfüggesztik az altató adását. Néhány perc elteltével a beteg spontán ébred. Az altatásos vastagbéltükrözésből a beteg semmire sem emlékszik. A beavatkozást követően az ébredőben megfigyeljük a beteget. Az altatásos vastagbéltükrözésre a betegnek kísérővel kell érkeznie. Az altatást követően az nap nem vezethet autót, éjszaka nem maradhat egyedül. 

Felkészülés a vastagbéltükrözésre

A vizsgálat indikációjának felállítását követően részletes tájékoztatást adunk a vizsgálat előtti napokban tartandó diétáról, a véralvadást befolyásoló gyógyszerek elhagyásának vagy más készítményre való átállításának menetéről. A véralvadást nem befolyásoló gyógyszereit korábbiak szerint kell szednie. A cukorbetegségre szedett gyógyszerek dózisa szükség esetén a vizsgáló orvos javaslata alapján módosítandó. A felírt hashajtó használatáról, a javasolt folyadék bevitel mennyiségéről és fatájáról szóbeli és írásos tájékoztatást nyújtunk. A vizsgálat bal oldalfekvésben kezdődik, majd szükség esetén a beteget vizsgálat közben a hátára fordítjuk. A vastagbél vizsgálat közben a bél lumenének megnyílásához levegőt juttatunk be a béltraktusba, amelyt vissza is szívunk. Ha panaszt okozunk, kérjük, mindig jelezze.

Mi történik a vastagbéltükrözés után?

Vizsgálat után, ha panaszmentes, egy könnyű étkezés javasolt.

Urea kilégzés

Helicobacter pylori baktérium fertőzöttség vizsgálata

A helicobacter pylori sok kellemetlenséget okozhat, mint gyomorfájdalom, gyomorfekély, gyomor gyulladás elhanyagolt esetben esetleg rákot is okozhat, így érdemes utánajárnunk, hogy fertőzöttek vagyunk-e.

Mi az a helicobacter pylori?

A helicobacter pylori egy olyan baktérium, amely szájon át kerül az ember szervezetébe nem megfelelő személyi higénia, szennyezett élelmiszer, közösen használt törülköző, fogkefe, ágynemű esetén. Így az ember bármikor megfertőződhet vele. Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 50%-a fertőzött.

A helicobacter pylori fertőzöttség lehetséges tünetei:

  • az esetek túlnyomó többségében a fertőzött személy lehet panaszmentes
  • tompa, égető, maró gyomorfájdalom
  • étkezés után, vagy reggel ébredés utáni  gyomorfájdalom
  • étvágytalanság

A helicobacter a szervezetben a nyálkahártyán telepszik meg, amely akut-, majd krónikus gyomornyálkahártya gyulladást okoz. Súlyosabb esetben gyomorfekélyt is kialakulhat. Hosszas fertőzöttség esetén ez a krónikus gyulladás a nyálkahártya sorvadását okozza (ún. idült atrófiás gyulladást). Ez már egy veszélyes állapot, mert a szövetek felszíni sérülésein megtapadhatnak oda nem illő sejtek is, amelyek a vékonybélből kerülnek vissza a gyomorba. Ezt az állapotot nevezzük intestinális metaplasiának, melynek talaján nagyobb a kockázat a gyomor rákos megbetegedésére.

A helicobacter pylori fertőzöttség vizsgálata:

  • Urea kilégzéses vizsgálat
  • Gyomortükrözés során vett szövettani mintavétellel
  • Székletvizsgálat

Az Urea kilégzéses vizsgálat egy teljesen fájdalommentes vizsgálat, amelynek során a páciens által kilélegzett levegőből állapítható meg a fertőzöttség. A vizsgálat 18 év alatt és terheseknek nem elvégezhető.

Az urea kilégzéses vizsgálat menete:

a páciens megfelelő előkészületet követően egy kapszulát le nyel, majd 15 perc után  levegőt fúj egy zacskóba.

Ezután történik meg a vizsgálat kiértékelése, mely kb. 10 percet vesz igénybe.

 

Fontos információk a Helicobacter pylori vizsgálat előtt:

A vizsgálat éhgyomorral történik, előtte 4 órával nem étkezhet, 2 órával vizet sem ihat.

Nem vizsgálható, aki 6 héten belül bármilyen antibiotikumot szedett.

Nem vizsgálható ha a páciens protonpumpa gátlót vagy H2 receptor blokkolót szed. (Helyi savmegkötő tablettát szedhet a páciens.) A vizsgálat előtt kérjük ne dohányozzon.

H2 kilégzés - ételintolerancia vizsgálat

Az emberi szervezete anyagcseréje során hidrogén gáz nem képződik. A vizsgálat alapját az képezi, hogy a vékonybélben baktériumok által való cukorbontás hidrogén gáz képződését, puffadást, dysconfortot, fájdalmat okozhat. Ennek a kimutatása történik a vizsgálat során. A  hidrogén kilégzéses vizsgálat többféle betegségről nyújthat információt, attól függően, hogy milyen tesztanyag kerül alkalmazásra.

Általunk alkalmazott vizsgálati anyagok:

  • laktulóz
  • laktóz
  • fruktóz

A kilélegzett levegő hidrogén-gáz koncentrációja normál állapotban alacsony (<20 ppm). A beteg által elfogyasztott, de a vékonybélből rosszul, vagy nem felszívódó tesztanyag lebontás nélkül továbbkerül a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok fermentációjának hatására különböző gázok hidrogén, metán stb. fejlődése kíséri a lebontási folyamatot. A hidrogén a bélből a keringésbe, majd a tüdőbe jut, ahonnan kilélegezzük.
A vizsgálat  alatt időszakosan, a mérőműszerbe való befújással, mérjük a kilélegzett levegő hidrogén koncentrációját.  Ha ez magasabb a normálisnál, az a szénhidrát kóros lebontását igazolja. 

H2 kilégzési teszt laktulózzal

A laktulóz egy olyan szénhidrát, amelyet mi emberek nem tudunk lebontani, csak a bélben lévő baktériumok tudják fermentálni. A tesztanyag az elfogyasztást követően 100-120 perc alatt ér a vastagbél elejére. Normál esetben a vékonybélben nincs baktérium, így nincs ami elkezdje bontani, nem emelkedik a kilégzett leveő hidrogén tartalma. Ha mégis megemelkedik azt az állapotot nevezzük kontaminált vékonybél szindrómának. Ezt követően viszont a vastagbél normál flórája elkezdi bontani a cukrot, ezért egy jelentős hidrogén emelkedésnek kell következnie. Ha ez nem történik meg hiányos vastagbél-flóráról beszélünk. 

H2 kilégzési teszt laktózzal

A tejcukor oldattal végzett H2 kilégzési vizsgálat  során a tejcukor vékonybélben való lebontását vizsgáljuk. A vékonybél  bélhámsejtek által termelt laktáz enzim a tejcukrot glükózzá és galaktózzá bontja, mely könnyen felszívódik a bélből.  Amennyiben nem termelődik laktáz enzim, akkor a tejcukrot a vastagbél-flóra bontja, mely hidrogén termelődésével jár.  A vizsgálat alatt mért magas hidrogén kilégzés tejcukor intoleranciát igazol.

H2 kilégzési teszt fruktózzal

A  fruktóz  malabszorpció során a gyümölcscukor átmeneti vagy tartós ok miatt a vékonybélben nem bomlik le és nem szívódik fel, ezért a vastagbélbe kerül, ahol a normál bél-flóra hidrogéngáz termelődése mellett bontja. A termelődött gázok puffadást, hasi fájdalmat, hasmenést okoznak. Előfordulhat gyengeség, fáradtság, vérszegénység is. Ezt a betegséget nevezzük fructose malabszorpciónak.

Felkészülés a hidrogén kilégzéses vizsgálatra:

A hidrogén kilégzési tesztre érdemes jó előre készülni, mivel a pontos eredmény érdekében már négy héttel a teszt előtt el kell hagyni bizonyos dolgokat.

A teszt előtt

4 héttel: nem  lehet kolonoszkópiát végezni, báriumos beöntést, vagy egyéb más vizsgálatot, ami a belek vizsgálatra való felkészítésével jár együtt. A belek felkészítése ugyanis kipucolja  a baktériumokat, és négy hetet kell várni, hogy azok újra elszaporodjanak a vékonybélben.

2 héttel nem lehet szedni: antibiotikumot, probiotikumot 

1 héttel nem lehet használni hashajtó és hasmenés elleni készítményeket

24 órával

nem lehet dohányozni, és kerülni kell a dohányfüstöt.

speciális diétát kell tartani: a vizsgálat előtti 24 órában nem lehet enni gyümölcsöt, gyümölcs tartalmú ételeket, zöldséget, magvakat, olajos magvakat, tejterméket.

lehet enni: grillezett/főtt/sült csirkét vagy halat, ízesítetlen fehér rizst, tojást, üres hús- vagy csontlevest.

12 órával nem  lehet semmit enni és inni.

2 órával a fogmosás csak vízzel, fogkrém nélkül lehetséges. Esetleg gyógyszert pici vízzel be lehet venni. Továbbá, nem szabad rágózni és szájvizet használni.

Vastagbélrák szűrés

Magyarországon a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés a vastagbél daganat és a második leggyakoribb daganatos halálok ez a daganatos megbetegedés.
50 éves kor felett a betegség előfordulása jelentősen gyakoribb mint az 50 év alatti populációban. Kevesen tudják, hogy az Adult Oncology 3 (4):176-184), 2014 című orvosi folyóiratban publikált tanulmány szerint az 50 év alatti populációban ezen daganatos megbetegedés előfordulási gyakorisága jelentősen emelkedett a vizsgált időszakban. Ezen betegek diagnózisa általában a  betegség előrehaladott stádiumában született meg, betegségük prognózisa jóval rosszabbnak bizonyult, a daganatos ok miatti halálozás jóval nagyobb számban fordult elő. 
Nagyon fontos, hogy a vastagbélrák 79-90%-a szűréssel megelőzhető. Ezzel nem csak egy daganatos betegség, ha nem a kezelésekkel, műtétekkel járó fizikai, lelki, anyagi megterhelés is megelőzhető. 
Magyarországon ma jogszabály írja elő az 50 éven felüliek szűrését.  Az 50 év alatti lakosság részére nincs szervezett vastagbélrák szűrés. Önnek kell tennie saját egészségéért. 
Szűróprogramjainkkal állunk az Önök rendelkezésére.

 

Nyitvatartás

Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd: 7.30 - 20.00
Szerda: 7.30 - 20.00
Csütörtök: 7.30 - 20.00
Péntek: 7.30 - 18.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Telefon: 36 20 396 8855