Pszichológia

Egyéni tanácsadás

A stressz a szervezetet érő erős, károsodásokat is előidézni képes megterhelések gyűjtőneve, amely magában foglalja azokat a hatásokat, mint a hideg, a forróság, a betegségek, a különböző szociális és civilizációs hatások.

A stressz folyamatosan ér minket, szinte észre sem vesszük már, hogy mennyi káros hatásnak vagyunk kitéve. Stressz esetén a szervezet megpróbál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Ha az állapot tartósan fennmarad vagy állandóan ismétlődik, akkor a szervezet kimerülhet.

A stresszkezelés pszichológus segítségével is működik, de az alábbi tanácsok segítenek, hogy a stressz kezelése otthon is működjön.

1. Vegye észre, ha feszültté vált és lazítsa el az izmait!

Ha nem megy, először feszítse meg az izmait (karját, lábát, hátát…) és ha már nem tudja tovább feszíteni, akkor engedje el, lazítsa el. A túlzott tónusban lévő izmokba a lazítás révén vér áramlik, ami a közérzetre is jó hatással van. Segíthet a nyújtózkodás is, a stresszközpontot a leggyorsabban a nagy ballisztikus mozgások, például a karkörzések kapcsolják ki.

2. Váltson egyenletes, mély légzésre!

Stressz esetén a légzés felületessé vagy kapkodóvá válhat. A mély légvétel testi és lelki szinten is hat. Speciális légzőtechnikák is segíthetnek a stressz oldásában, lássunk néhányat:

Váltott orrlyukú légzés: Fogja be a bal orrlyukát és a  lélegezzen be a jobbon, majd fogja be a jobbat és engedje ki a levegőt a bal orrlyukon! Csinálja meg ezt párszor, majd cserélje az irányt, és kezdje a belégzést a másik oldalon.

Napfonat légzés: az esti stresszlevezetésben segít, ágyban fekve kell végezni. Vegyen egy mély lélegzetet a hasába, majd lökje át a mellkasába, onnan pedig vissza a hasba. Lélegezzen ki, és kezdje elölről. Ez a légzőgyakorlat a hasi szervek energetizálásában is segít, emésztési problémák esetén is hatékony, mert serkenti a véráramlást a zsigeri területen.

Vízlégzés: asztma, idegesség, magas vérnyomás esetén hatékony a lassú be- és lassú kilégzés módszere. Ha le akarja ellenőrizni, jól csinálja-e, tegyen egy gyertyát az orra elé légzés közben – a cél, hogy a láng ki ne aludjon!

3. Igyon egy pohár vizet!

Mivel testünk nagy százalékban vízből áll, egészséges működéhez elengedhetetlen. Stressz esetén sokkal több vizet kell innunk, hogy a szervezet megnövekedett terhelés alatti megfelelő működését biztosítsuk. Stresszes napok után gyakori a fejfájás, a fáradtság, ami mind csökkenthető lenne pusztán azáltal, ha ilyenkor több folyadékot fogyasztanánk.

4. Tanuljon meg lazítani!

Ha állandó és folyamatos stressznek van kitéve, a stressztűrő képességét kell megedzenie. Ennek egyik módszere az autogén tréning, a legősibb és orvosilag legmélyebben kutatott relaxációs módszer.

A stressz legfőbb veszélye, hogy a hatások felhalmozódnak. Meg kell találnunk a saját módszerünket, mellyel rendszeresen le tudjuk vezetni, hogy ne csorduljon túl a rendszer.

Stresszkezelés pszichológus segítségével. Olvassa el a Autogén tréning című írásomat, hogy megismerje a módszert, vagy hívjon fel induló csoportra vagy egyéni időpontra bejelentkezni.

Mi az autogén tréning?

Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb és egyben a legmélyebben kutatott, orvosilag is alátámasztott relaxációs módszer, amely erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. Relaxálnak a honvédség tagjai kiküldetésben, az űrhajósok, a sportolók a jó teljesítményért, az előadók a fellépés sikerességéért.  Az autogén tréning módszerének célja a szorongás testi és lelki tüneteinek megszüntetése, a stressz csökkentése, a lelki béke megteremtése, a pszichotónus, a lelki alapfeszültségi szint áthangolása, csökkentése és a pszichovegetatív egyensúly kialakítása. Az autogén tréning “racionális gyakorlás útján megtanulható koncentratív átkapcsolás nyugalmi tónusra.”

Hogy kell elképzelni magát az autogén tréningezést?

Az autogén tréninget ülve behunyt szemmel végzi a gyakorló, a tréner szavaival végigvezeti a figyelmét a különböző testrészein, és megtanítja a maximális ellazításra. Az autogén tréning azonban nem pusztán lazítás. Minden testi érzés utal valamilyen lelki jelenségekre, melyekről a test próbál üzenni, a test jelzései (pl. izomfeszülés helye) összefüggnek a problémáinkkal.  Az autogén tréning célja tehát, hogy a gyakorló megtanulja észlelni a test jelzéseit, és saját maga tudjon tenni önmagáért még a betegség kialakulása előtt. Ugyanis gyakori, hogy fejben akarunk valamit, de egy porcikánk sem kívánja, vagy éppen lelkileg van bennünk egy tudattalan ellenállás.

Nem kötődik hozzá semmilyen extra filozófia?
Kell bármilyen háttértudás hozzá?

Az autogén tréning a legősibb gyógymódok közé sorolható. Merített az Aszklepioszi görög orvoslásból, a keleti meditációból, a zen-buddhizmus gyakorlataiból és a keresztény aszkétikus manréza rítusaiból, melyek nyomán az 1920-as években J. H. Schultz berlini pszichiáter alkotta meg. A jóga is tartalmaz relaxációs elemeket, az agykontroll, a dr. Vidovszky Gábor-féle Örömtréning, az NLP (neurolingvisztikus programozás), a kineziológia is beépítette módszerébe a relaxáció technikáját, mert nagyon hatékonyan ötvözhető bármilyen módszerrel. Az autogén tréningben sem „csak’” lazulunk, különböző feladatokkal egészül ki a módszer, a lazítást a tudattalan szint eléréséhez használjuk. Ezt bárki megtanulhatja, nem kell semmilyen előzetes tudás hozzá.

Mennyi idő alatt tanulható meg?

Három hónap alatt autogén tréner segítségével megtanulható, és innentől bármikor bárhol önállóan alkalmazható. Nagyon megtérülnek azok a módszerek, amelyeket csak egyszer kell megtanulni és onnantól fogva bármikor lehet használni! A gyakorlás első három hónapja azért autogén tréner által vezetett, mert az idegrendszerben új kapcsolódásokat hozzunk létre. Ha valaki huzamosabb ideje, vagy akár egész életében egy bizonyos feszültségi szinttel élt, idő kell, amíg egy nyugodtabb lelki alapbeállítódáshoz hozzászokik. Az autogén tréning napi 5 perc gyakorlást igényel, ugyanakkor rendkívül energetizáló.

Meg lehet tanulni egyedül is vagy csak csoportban?

Az autogén tréning egyedül is elsajátítható, 12 alkalom szükséges hozzá, hasonló a menete egyéni terápiában mint csoportban. A csoport előnye, hogy meg lehet osztani a tapasztalatokat sokféle emberrel, akiktől sokféle visszajelzést kapunk, ami biztathat és serkentőleg hathat. Egyéni terápiában természetesen több idő jut az egyéni problémákra, mélyebbre tudunk menni a lelki háttér feltérképezésében, de ez csoportban sem kizárt, attól függ, milyen résztvevők jönnek össze. A fő szabály a csoportos tréningeknél, terápiáknál: annyit kapsz, amennyit beleadsz. Ha a csoporttagok megnyílnak és mernek beszélni a nehézségeikről, olyan meghitt, bizalmi közeg tud kialakulni, ami nagy támogatást nyújt.

 

Mire jó az autogén tréning? Mit lehet vele kezelni? Kinek ajánlott?

Az “autogén” szó jelentése, önmagától működő, a “tréning” azt jelenti gyakorolni. Az autogén tréninget gyakorlás útján lehet elsajátítani, kezdetben trénerrel, később már egyedül otthon is, így téve önmagától működővé. Olyan embereknek ajánlott, akik szeretnének megtanulni saját maguk segíteni a problémáikon.

Mivel a szorongás egyik vezető tünete az izomfeszülés, az autogén tréning az izom ellazulása révén segíti a testben lévő feszültségek oldását és ilyen módon a lelki feszültség csökkentését.

A testi feszültségcsökkentésen kívül a módszer optimalizálja a légzést, a keringést, a szívritmust, az emésztést, csökkenti a stresszt és a szorongást, nyugalmi tónusra hangolja az idegrendszert.

Mindez természetesen nagyban hat a lelkiállapotunkra is, a feszültségmentesség hozzásegít a teljesítményünk, memóriánk javulásához, a jobb alváshoz és a problémaátlátó-képesség javulásához.

Javasolt azoknak, akik sokat szoronganak, aggodalmaskodnak, állandóan feszültek. Kiváló módszer stresszcsökkentés, memória- és koncentrációfejlesztés, alvásminőség javítás, akaraterő és önkontroll növelésére, pszichoszomatikus megbetegedésekre, alvászavarokra, emésztőrendszeri és urogenitális zavarok esetén.

Miben más az autogén tréning, mint a meditáció?
Miben más, mint bármilyen más lazítási mód?

Az autogén tréning is tartalmaz meditációs részeket, de míg a meditáció célja a szellemivel, a transzcendenssel való kapcsolatfelvétel, a magasabb Énnel való kapcsolat kialakítása, az autogén tréning lelki és testi szinten hat.

Orvosilag bizonyítottan javít különböző élettani paramétereket, és az a célja, hogy a gyakorló megtanulja optimalizálni ezeket a funkciókat, például javítani az emésztését, teljesebbé tenni a légzését, lassítani a pulzust, csökkenteni a vérnyomást, és mindezt autogén módon, azaz önmagától működően.

Akár villamoson, akár metrón, akár egy tárgyalás szünetében is adódhat 5-10 perc a gyakorlásra.

Milyen közvetlenül tapasztalható hatásai vannak?

Elsősorban felfrissülés, regeneráció; az akaraterő fokozódása; szorongásoldás, az emberi kapcsolatok, kommunikáció javulása; tűrőképesség fokozódása (fizikailag és pszichésen is); önkontroll képességének kialakulása, illetve teljesítményjavulás.

Kifejezetten ajánlott azoknak, akik rohanó, stresszes életet élnek és nincs elég idejük kipihenni magukat, hiszen a jól elsajátított autogén tréning napi 10-15 perces gyakorlása 2 órányi alvásnak megfelelő pihenéssel érhet fel, mert a relaxáció az idegrendszer számára nagymértékű tehermentesítést jelent.

Mégis mitől működik?

Autokoncentráció, azaz önmagunkra irányuló koncentráció begyakorlása által képessé válunk az ún. testi introspekcióra, ami annyit jelent, hogy meg tudjuk figyelni a testünk jelzéseit, ami kapcsolódhat valamilyen lelki jelenséghez, így vezet el minket a test lazítása és megfigyelése a lelkünk működésének megértéséhez.

A gondolkodásunk monotematikussá válik, azaz csak egy dologra figyelünk, ahelyett, hogy a gondolatok, teendők, feladok cikáznának a fejünkben, ahogy egyébként ez a nap nagy részében zajlik.

A passzív, elfogadó, megengedő viszonyulás begyakorlása abban támogat, hogy azokat a helyzeteket, melyeken nem tudunk változtatni, elfogadjuk, és beletörődés vagy feladás helyett képesek legyünk látni, miért történt valami, miért, milyen okból és céllal.

Az autogén tréning során így nem csak a testet lazítjuk el, hanem egy lelki lazaságot is elérhetünk.

Ha úgy érzi, nincs ideje órákig meditálni, várni a közelgő szabadság, nyaralás idejére, tanulja meg az autogén tréning módszerét, melyre naponta csak öt percet kell szánnia, mégis pihentebb és nyugodtabb lesz. Jelentkezzen be induló csoportra vagy egyéni időpontra!

Pár- és családterápiás tanácsadás

Ha a párkapcsolatunk harmonikus és a családi légkör, amiben élünk békés, több erőnk van bármilyen probléma megoldásra.

A testi és lelki jól-létünk alapja, hogy a hely, ahová haza érkezünk szeretetteli legyen. Hogyan tudunk békét teremteni?

Hogyan lehet a családi ünnepeket békés hangulatban megünnepelni?

Meddig menthető meg a házasság?

Hogyan beszéljük meg a problémákat veszekedés nélkül?

Hogyan képviseljük jól önmagunkat egy konfliktusban?

Mi segíti azt az otthoni légkört megteremteni, amiben mindenki jól érzi magát?

Sokszor évek múlva derül ki, hogy a párkapcsolatban vagy a családban valaki folyton sérült, mert az ő igényeit senki nem vette figyelembe.

Ahhoz, hogy kapcsolataink jól működjenek, meg kell tanulnunk kifejezni a szükségleteinket.

Az elhidegülés, az egymás iránti érdeklődésvesztés a több éve tartó párkapcsolatban sem törvényszerű.

A családi kapcsolatok sem feltétlenül bonyolultak csak azért, mert sok különböző ember él együtt. Meg lehet tanulni egymással hatékonyan kommunikálni.

Ha családi vagy párkapcsolati problémái vannak, és úgy érzi, párkapcsolati pszichológus segíthet, keressen bizalommal! Jöhet egyedül is, vagy azzal, akivel szeretné rendezni a viszonyát!

Nyitvatartás

Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd: 7.30 - 20.00
Szerda: 7.30 - 20.00
Csütörtök: 7.30 - 20.00
Péntek: 7.30 - 18.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Telefon: 36 20 396 8855