Szülészet-Nőgyógyászat

Nőgyógyászati magánrendelőnkben teljes körű nőgyógyászati szűrés: nőgyógyászati vizsgálat, citológia, hasi és hüvelyi ultrahang, szükség esetén hüvelyváladék tenyésztések, szexuális úton terjedő betegségek labordiagnosztikai vizsgálatai, bakteriológia, különféle hüvelygombák valamint széles körű laborvizsgálatok, például nagyrutin, női és pajzsmirigyhormonok, meddőségi és terhességi vizsgálatok, terhesgondozás vehetők igénybe.

Kinek javasolt a nőgyógyászati vizsgálat?

Minden panaszmentes, fogamzó képes nőnek, aki szexuális életet él, fogamzás gátló terápiát kap, évente javasolt nőgyógyászati szűrővizsgálat.

  • Panasz esetén, úgy mint alhasi fájdalom, fehér folyás, sárga folyás, csípő vizelet, nemi érintkezés során jelentkező fájdalom esetén soron kívüli nőgyógyászati vizsgálat javasolt.
  • Menstruáció megváltozása, a szokásosnál erősebb, hosszabb ideig tartó vérzés vagy a menstruáció elmaradása, menopauza tünetei esetén.
  • Terhesség tünetei, gyanúja esetén a terhesség igazolása céljából.
  • Méhen kívüli terhesség tünetei esetén soron kívüli nőgyógyászati vizsgálat javasolt.

Terhesgondozás keretében a magzat és a kismama egészségének megőrzése, a magzat fejlődésének követése, a szakmai irányelvek szerinti szűrővizsgálatok elvégzése céljából a terminusnak megfelelő nőgyógyászati, ultrahang és laborvizsgálat elvégzése javasolt.

Mit kell tudni a nőgyógyászati vizsgálatról?

A nőgyógyászati vizsgálat során méhnyakrák szűrésre, a méh, a petefészkek és az emlők vizsgálatára kerül sor.  

Nőgyógyászati vizsgálatra célszerű laza, kényelmes öltözetben, esetleg szoknyában érkezni.  A vizsgálat könnyebb a beteg és az orvos szempontjából is ha a beteg kellően el tud lazulni a vizsgálat ideje alatt.  

Amennyiben a vizsgálat alatt kellemetlenséget, esetleg fájdalmat érez mindenféleképp jelezze orvosának. A citológiai kenet levétele alatt ritkán, alhasi görcsös fájdalom jelentkezhet.  A mintavétel után kevés vérzés bárkinél, kismamáknál gyakrabban, jelentkezhet. Jelentősége nincs, hamar megszűnik. Ha erősebb vérzés jelentkezik vagy nem szűnik, kérjük soron kívül jelezze.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat elvégzésére a menstruációt követő hét a legalkalmasabb.

Kiemelten foglalkozunk az endometriozis vizsgálatával

Mit kell tudni az endometriózisról?

A menstruációs ciklus során felépülő, majd menses alatt lelökődő, méhet bélelő hámszövet a méh üregéből elsodródva megtapadhat a petevezetőben, a petefészek falában, a kismedencét bélelő hashártyán, ráterjedhet a sigmabél falára is.

Mik a tünetei az endometriozisnak?

Alhasi fájdalom a menstruáció alatt vagy bármikor a mensestől függetlenül, nemi érintkezés alkalmával, meddőség, a szokásosnál fokozottabb vérzés.

Mi hajlamosíthat az endometriozisra?

Mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, rendszeres fájdalomcsillapító és bizonyos gyógynövények fogyasztása. Hasi műtét, sérülés, extrém fizikai megterhelés.

Rendelőnk gasztroenterológiai szakrendelésén Dr. Lukovich Péter Főorvos Úr végzi az endometriózisos betegek bél érintettségének vizsgálatát.

Nőgyógyászati ultrahang

A kismedencei látási viszonyok nagyban függenek a húgyhólyag teltségétől. A vizsgálat előtt két órával menjünk el wc-re, és onnantól számítva 4-6 dl folyadékot fogyasszunk el. (Ne szénsavasat.)

Nyitvatartás

Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd: 7.30 - 20.00
Szerda: 7.30 - 20.00
Csütörtök: 7.30 - 20.00
Péntek: 7.30 - 18.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Telefon: 36 20 396 8855