Urológia

Urológiai magánrendelésünkön a vese, a húgyvezető, a húgyhólyag, a húgycső, a prostata, herék és a mellékherék betegsége mellett a vizeletinkontinencia kezelésével, urológiai szűrővizsgálatokkal várjuk betegeinket és szűrésre jelentkező egészséges vendégeinket.

Amennyiben vese, herefájdalomat, véresvizeletet vagy gennyes vizeletet észle, sűrgős urológiai vizsgálat javasolt. Gyakori vizeletet, véres vizeletet, herébe sugárzó fájdalmat okozhat vesekő vagy hólyagkő is. Gyakori kismennyiségű vizelet, éjszakai gyakori vizelet esetén a porsztata fizikális vizsgálatán túl ultrahang és PSA vizsgálat is szükséges. 40 éves kór  felett a férfiak prosztata vizsgálata évente javasolt. Vizelettartási panasz esetén is forduljon bátran urológushoz. Az vizelet inkontinenciák egy része kezelhető, tüneteik gyógyszersen mérsékelhetők.

Hogyan zajlik az első urológiai vizsgálat, állapotfelmérés?

Az első beszélgetés során a beteg és az orvos átbeszélik a beteg korábbi betegségeit, panaszait, családban előforduló betegségeket, gyógyszer szedést. A fizikális vizsgálat, a vesék, a húghyólyag és a herék ultrahang vizsgálatát,  hozott leletek áttekintését követően a panaszok alapján az orvos véleményt alkot, javaslatot tesz a diagnózis felállításához szükséges további vizsgálatokra, szükség szerint diétás és terápiás javaslatot tesz. 

Hogyan történik az urológiai ultrahang vizsgálat?

A vesék, húgyvezetők, húgyhólyag, prostata vizsgálat  egy fájdalmatlan vizsgálat, mely során részletes morpfológiai képet kaphatunk az adott szervekről, azok eltéréséről. A vizsgálatot belekben lévő gázok nehezíthetik ezért vizsgálat előtti napon ne fogyasszon puffasztó ételt, a vizsgálatra éhgyomorra érkezzen illetve a vény nélkül kapható az Espumisan gyöngyből vizsgálat előtti nap 3×2, aznap reggel pedig 2 darab kapszulát vegyen be. A vizsgálat előtti órában bőven fogyasszon szénsevmentes vizet.

Hogyan történika hólyagtükrözés?

A vizsgálat történhet éber állapotban és altatásban. A vizsgálat során a sterilitás szabályait betartva a húgycsőbe steril csúsztatót és a vizsgálat során steril izotóniás sóoldatot juttatva a flexibilis endoszkóp könnyen a húgyhólyagba vezethető. Az endőszkóp elején lévő videochip a képet egy processzor segítségével a monitorra vetíti. A hajlékony eszköznek köszönhetően a hólyag egésze és a húgycső könnyen áttekinthető. A vizsgálati módszer alkalmas a véres vizelet okának tisztázása mellett mintavételre, vérzéscsillapításra. 

Éber vizsgálat esetén a húgycsövet lidocainod csúsztatóval  érzéstelenítjük. A vizsgálathoz  felhúzott térddel fektetjük fel a vizsgáló asztalra.

Nyitvatartás

Hétfő: 8.00 - 20.00
Kedd: 7.30 - 20.00
Szerda: 7.30 - 20.00
Csütörtök: 7.30 - 20.00
Péntek: 7.30 - 18.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Telefon: 36 20 396 8855